Coronavirus

Hieronder vindt u meer informatie over het coronavirus.

Algemeen:

Algemene informatie over het coronavirus en de huidige maatregelen kan u vinden op de website www.info-coronavirus.be of op het nummer 0800 14 689.

Informatie over testen, resultaten en quarantaine-attesten vindt u op de website www.mijngezondheid.be

U bent mogelijks besmet met corona indien u:

 • Minstens één van de volgende symptomen vertoont: hoest, kortademigheid, reuk- en smaakverlies zonder duidelijke oorzaak
 • OF minstens twee van de volgende symptomen: koorts, spierpijn, vermoeidheid, neusloop, keelpijn, hoofdpijn, verminderde eetlust, waterige diarree, plotse verwardheid, plotse val zonder duidelijke oorzaak
 • OF verergering van chronische respiratoire symptomen (COPD, astma, chronische hoest…), zonder andere duidelijke oorzaak.

 

Onze praktijk:

Mensen met symptomen van een recent ontstane luchtweginfectie (hoesten, kortademigheid, spierpijn, koorts, neusloop, keelpijn, reuk- en smaakverlies) worden nog steeds verzocht niet naar de praktijk te komen, maar wel telefonisch contact op te nemen.

Er is tot nader bericht geen vrije raadpleging meer. U moet dus een afspraak maken online op de website of via het secretariaat op het nummer 034406612 (nummer 1) tussen 8u30 en 12u30.

Wanneer u naar de praktijk komt vragen wij u een mondmasker te dragen (+12 jaar) en uw handen te ontsmetten bij het binnenkomen van de praktijk.

Het gebruik van het sanitair wordt om hygiënische redenen afgeraden.

Telefonische afspraken blijven mogelijk voor administratieve zaken, korte vragen of vragen rond het coronavirus. Hiervoor kan u ook online of via het secretariaat een afspraak maken op de daarvoor voorziene slotjes (10 min.). U geeft uw telefoonnummer op en WIJ bellen u op rond het voorziene uur.

 

U heeft symptomen van covid-19

Kom zeker niet naar de praktijk zonder eerst telefonisch te overleggen met uw huisarts!

 • U heeft symptomen en moet getest worden:

Bel naar uw huisarts tijdens het telefoonuurtje tussen 14u en 15u of maak een telefonische afspraak in de daarvoor voorzien slotjes online of bel naar het secretariaat met de vraag of een arts  u kan terugbellen. 

De dringende lijn (2), is enkel bedoeld voor echt dringende medische zaken.

 • U heeft symptomen EN bent ongerust EN u wilt een dringend advies hierover:

Bel naar de dringende lijn: 034406612 en kies voor nummer 2.

U krijgt van de huisarts een activatiecode via sms waarmee u zelf een afspraak kan inboeken in het dichtstbijzijnde testcentrum.

 

U kan uw afspraak zelf inboeken door te surfen naar:

 • www.mijngezondheid.be en kies voor ‘afspraak maken voor een test  met activatiecode’
 • Indien u woonachtig bent in de regio rond Mortsel, kan u ook rechtstreeks naar de website van het testcentrum Zora (www.zora.testcovid.be) surfen en uw afspraak inboeken.

 

U kan uw quarantaine-attest zelf downloaden door op volgende link te klikken: https://quarantaine.info-coronavirus.be/nl/quarantaine 

U blijft in quarantaine tot het resultaat van de test bekend is. Uw huisgenoten moeten pas in quarantaine wanneer uw testresultaat positief is.

 

Testresultaat

U kan uw testresultaat terugvinden op:

 • www.mijngezondheid.be: u kiest voor ‘mijn testresultaat’ en logt in met de elektronische ID-kaartlezer of Itsme app.
 • OF www.cozo.be: hier logt u ook in met de elektronische ID kaartlezer of via de Itsme app.

Indien het niet lukt uw resultaat te raadplegen kan u steeds bellen naar ons secretariaat tussen 8u30 en 12u30 of tijdens het beluurtje van 14u tot 15u bij uw huisarts.

Testresultaat negatief: Quarantaine wordt opgeheven.

Testresultaat positief

 • Quarantaine tot 10 dagen na het begin van de symptomen. U bent dus 10 dagen besmettelijk.
 • Huisgenoten moeten ook thuisblijven en getest worden.
  • Indien er strikt gescheiden wordt geleefd en er geen contact meer is dan moeten de huisgenoten zich laten testen op dag 1 en dag 7 zoals hieronder beschreven onder ‘hoogrisico-contact’.
  • Indien de woonomstandigheden niet toelaten volledig gescheiden te leven, moeten de huisgenoten getest worden op dag 1 en dag 17 (7 dagen na de laatste besmettelijke dag van de corona-positieve huisgenoot). Huisgenoten met symptomen kunnen vroeger getest worden.
  • Een attest voor het werk kan doorgemaild worden door uw huisarts. U kan hiervoor een telefonisch consult inboeken of bellen tijdens het beluurtje van 14u tot 15u. Een attest voor het werk is niet voor de dringende lijn (2).

 

Hoogrisico-contact

Een hoogrisico-contact ontstaat wanneer je langer dan 15 minuten bij elkaar was op dichter dan 1,5m en zonder het correcte gebruik van een neus-mondmasker of wanneer je langer dan 48u in het buitenland verbleef.

Indien u een hoogrisico contact had en u geen symptomen heeft, is quarantaine tot 7 dagen na dat laatste contact verplicht. U moet zich twee keer laten testen. De eerste test gebeurt binnen de 72u (3 dagen) en de tweede test 7 dagen na het contact.

Normaal gezien wordt u gecontacteerd door de contacttracers en krijgt u een activatiecode via sms waarmee u een afspraak kan maken in het dichtstbijzijnde testcentrum. Indien u niet gecontacteerd werd door de contacttracers kan u zelf bellen naar het callcentrum via volgend nummer: 0800 14689

Indien u terugkeert vanuit het buitenland dient u een formulier in te vullen waarna u de activatiecodes ontvangt. Het formulier vindt u op de website van de overheid of door op onderstaande link te klikken:

https://www.info-coronavirus.be/nl/plf/ 

 

U kan uw afspraak zelf inboeken door te surfen naar:

 • www.mijngezondheid.be en kies voor ‘afspraak maken voor een test  met activatiecode’
 • Indien u woonachtig bent in de regio rond Mortsel, kan u ook rechtstreeks naar de website van het testcentrum Zora (www.zora.testcovid.be) surfen en uw afspraak inboeken.

 

U kan uw quarantaine-attest zelf downloaden door op volgende link te klikken: https://quarantaine.info-coronavirus.be/nl/quarantaine 

Indien uw testresultaat op dag 7 negatief is, wordt de quarantaine beëindigd, maar dient u extra waakzaam te zijn in de daaropvolgende 7 dagen. Krijgt u toch symptomen, neem dan contact op met de huisarts.

Indien uw testresultaat positief is wordt de quarantaine met 10 dagen verlengd en dienen alle huisgenoten ook in quarantaine te gaan. Zie alinea ‘Testresultaat’.

 

Buitenlandse reizen

Vertrek:

Reizen naar het buitenland wordt sterk afgeraden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bekijk ook steeds op de website van buitenlandse zaken https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen voor de kleurcodes en adviezen per land.

Indien u toch naar het buitenland moet kan u rechtstreeks een afspraak inboeken in het testcentrum van Mortsel op www. zora.testcovid.be en kiezen voor de optie ‘Ik koop een test omwille van vertrek naar het buitenland’.

Andere mogelijkheden voor PCR testen buitenlandse reis:

 • UZA: Drie Eikenstraat 655 te Edegem (vanaf 21/06/2021)
  • Afspraak maken via https://www.uza.be/traveltest
  • parkeer in het parkeergebouw op de bezoekersparking en volg de aangegeven signalisatie ’testpunt C TravelTest’
 • Labo AKL (Lispersesteenweg 469, Lier)
  • telefonisch afspraak maken via 03 489 25 07
 • Labo AML (Emiel Vloorstraat 9, Hoboken)
  • telefonisch afspraak maken via 0471 66 74 77
 • Labo CMA (Frankrijklei 67/69, Antwerpen)
  • telefonisch afspraak maken via 03 231 36 89
 • Tropisch Instituut (Antwerpen):
 • Wiscontainer Lier (Heilig Hart Ziekenhuis, Lier)
  • via 03 491 26 60
  • container te bereiken via de inrit van Spoedgevallen

Indien er geen plek meer is in het testcentrum, kan u een afspraak inboeken in de praktijk op de daarvoor voorziene slotjes ‘Covidtest ikv buitenlandse reis’.

 • U bent volledig gevaccineerd?

Dan zal u binnenkort een Europees digitale coronacertificaat kunnen bekomen waarmee vrij reizen tussen de EU-lidstaten makkelijker wordt. Ook voor deelname aan grote culturele evenementen kan dit certificaat vereist zijn. In dit geval, heeft u geen test nodig.

COVID-certificaat:

U kan uw Covidcertificaat downloaden via mijngezondheid.be of via de gratis app COVIDSafeBE.

U kan dit certificaat gebruiken om te reizen binnen Europa vanaf 1 juli indien u:

 • voldoende gevaccineerd bent (2 weken na 2e vaccin)
 • een negatieve PCRtest heeft
 • minder dan 180 dagen geleden hersteld bent van een COVIDinfectie

U bent nog niet (onvoldoende) gevaccineerd?

Via een recente negatieve PCR-test kan u ook het Europees digitale coronacertificaat bekomen. Kinderen van 6 tot 17 jaar EN  personen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren hebben recht op een tegemoetkoming voor 2 PCR-testen uitgevoerd van 1 juli tot 30 september 2021.

(Hoe krijgt u uw test terugbetaald?: via de website www.mijngezondheid.be kan u de testcodes krijgen waarmee de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging de test vergoedt. De testcode is 10 dagen geldig. Meer informatie over het verkrijgen van deze testcodes kan u terugvinden via de website info-coronavirus.be.)

Bekijk ook steeds de website van buitenlandse zaken om na te gaan wat de meest recente reisadviezen en vereisten zijn om naar bepaalde landen te reizen.

Terugkeer:

Indien u terugkeert vanuit het buitenland is een quarantaine van 7 dagen verplicht wanneer u terugkomt vanuit een rode zone, tenzij u volledig gevaccineerd bent. U dient het formulier op de website van de overheid in te vullen of u kan klikken op volgende link:

https://www.info-coronavirus.be/nl/plf/ 

U krijgt twee activatiecodes om u te laten testen op dag 1 en dag 7 na terugkeer.

 

Vaccinatie

In onze regio (Mortsel, Edegem, Kontich, Boechout, Hove, Lint) worden de vaccinaties gegeven in het vaccinatiecentrum ELZ ZORA in de AED studio’s in Lint.

Meer informatie vindt u terug op volgende website:

https://eerstelijnszone.login.paddlecms.net/eerstelijnszone-ZORA

U wordt uitgenodigd via een brief van de overheid. Op die brief staat de datum en tijdstip van uw afspraak. Indien dit voor u niet past kan u zelf de afspraak verplaatsen online via de aangegeven website of via het telefoonnummer op de brief.

Voor een beperkt aantal patiënten is het echt niet mogelijk om zich naar het vaccinatiecentrum te begeven. Zij kunnen in overleg met de huisarts een vaccinatie aan huis aanvragen. Hou hiermee wel rekening dat je hierdoor veel langer gaat moeten wachten op je vaccinatie.

Indien u nog andere vragen hebt in verband met de vaccinatie kan u bij ons terecht tijdens het telefoonuurtje van 14u tot 15u en is het niet de bedoeling dit via de dringende lijn (2) te bespreken.